International metal-succes med musikskolerødder

I genren ”progressiv metal” er det danske band VOLA stærkt på vej frem i store dele af verden. Bandet, som blandt andet rummer tidligere elever fra Rudersdal Musikskole, spiller på Roskilde Festival i år, og de er ikke i tvivl om, at det er samværet med andre, der gør, at musikken stadig spiller hos dem.

Ord: Thomas Ulrik Larsen

De stod på metal-festivalen Copenhells plakat side om side med navne som Metallica, Iron Maiden, Kiss og Dizzy Mizz Lizzy tidligere i juni. Snart spiller de på Roskilde Festival, og de har masser af koncerter i kalenderen på store udenlandske scener. Deres seneste studiealbum, ”Witness” fra 2021, er blevet internationalt prisbelønnet. Alligevel føles det ikke som så forfærdelig længe siden, Asger Mygind (sang og guitar) og Martin Werner (keyboards) drønede ind og ud af lokalerne i Rudersdal Musikskoles afdeling i Birkerød.

Martin og Asger startede begge på trommer og slagtøj, da de var 9-10 år gamle i midten af 1990’erne. De øvede flittigt og begyndte efter nogle år at udvide musikundervisningen med både klaver, guitar og hørelære, og det de begge husker tydeligst fra deres barndom i musikskolen var de gode relationer til lærerne og fællesskabet med de andre børn og unge.

”Det er helt klart venskaberne i bandet, både i og udenfor musikskolen, jeg husker som det bedste,” siger Asger, som er uddannet i sang på Rytmisk Musikkonservatorium i København, efter han havde læst performance-design og pædagogik på RUC.

Asger har altid villet musikken full time i modsætning til Martin, som mere så musik som en seriøs hobby. Han er uddannet og arbejder som ingeniør med speciale i elektronik og akustik. Begge områder rækker ind i musikken, som VOLA spiller.

”Det er vigtigt at blive dygtig på et instrument sammen med sin solofagslærer,” siger Martin, som satte sig bag klaveret hos Linda Christiansen som 13-årig. En alder, som efter Martins erindring ikke er den bedste til at sidde stille og fokusere på noder.

”Jeg følte, at jeg alligevel skulle øve mig hver uge, så Linda kunne høre, at der skete noget. På samme tid var hun motiverende, men jeg fik også lov at spille ting, jeg bare havde lyst til,” husker Martin.

Den oprindelige udgave af VOLA bestod udelukkende af unge, som kendte hinanden fra musikskolen, men igennem årene, hvor bandet har slået deres navn fast som en seriøs spiller på metalscenen, er der blevet skiftet ud i rækkerne. Dog står en ting meget klart for både Martin og Asger:

”Det, der holder motivationen ved lige, er at have nogen at spille sammen med,” fastslår Martin og tilføjer:

”De, som efter gymnasiet lader musikken sive ud, gør det som regel fordi, de mangler nogen at dele musikken med.”

Asger er enig og understreger også, at inspirationer og nogen at se op til er vigtige:

”Jeg var inspireret af min onkel, som spillede trommer og siden tog til USA, hvor han blev uddannet på Drummers’ Collective i New York. Vi læste ’Modern Drummer’-blade sammen og dyrkede trommeslagere som Lars Ulrich fra Metallica og Chad Smith fra Red Hot Chili Peppers.

VOLAs genre er den progressive metal, hvor komplicerede former, rytmer og temaer mødes med den hårde rocklyd. Men både Martin og Asger er helt bløde og ukomplicerede, når de mindes de gode år i musikskolen:

”Der var altid nogen at spille sammen med.”

VOLAs ”Straight Lines” kan ses og høres her på Youtube​